Categories: ClubForum

Niek Schadenberg

Share

Het centrale thema van ons derde ClubForum is ‘een inclusieve arbeidsmarkt voor álle jongeren’. De arbeidsmarkt staat te springen om personeel. Toch vindt 10% van de jongeren geen aansluiting op de arbeidsmarkt. Tijdens het ClubForum*22 formuleren we samen met wethouders, bestuurders en members oplossingen voor jeugdwerkloosheid en de oververhitte arbeidsmarkt. We starten met een keynote van Pieter Hasekamp (directeur CPB). Daarna kunnen jongeren hun stem laten horen, tijdens interactieve panelgesprekken.

Ondanks krappe arbeidsmarkt 150.000 jongeren nog steeds tussen wal en schip

Hoe gaan we dat oplossen? De keynote van Pieter van Hasekamp over kansengelijkheid en jeugdwerkgelegenheid maakt grote indruk op iedereen. Achterstanden beginnen al op 2-jarige leeftijd en leiden tot een gigantisch verschil in levensverwachting. Dit benadrukt Hasekamp ook nog eens in zijn interview voorafgaand aan zijn keynote. Laagopgeleiden kunnen rekenen op 53 jaar in goede gezondheid, waar dit voor hoogopgeleiden 20 jaar langer is. De Scandinavische landen lopen steeds verder op ons uit en zelfs op onze buurlanden raken we achterop. Qua onderwijs prestaties zitten we nu op het niveau van Polen.

The time is now!

In het regeerakkoord staat een oplossing: deze groep van zo 150.000 jongeren de mogelijkheid bieden om een uitkering aan te vragen. Hiermee komen ze op de radar te staat en dit opent de gang naar de arbeidsmarkt. Het regeerakkoord mist nog budgetten en concrete data.

Tijdens ClubForum22 doen Peter Heijkoop (Wethouder gemeente Dordrecht), Marco Florijn (Programmamanager FNO Jongeren INC) en Leo van Loon (Oprichter-bestuurder Buzinezzclub Foundation) dan ook een dringende oproep aan de minister van Sociale zaken & Werkgelegenheid, Karien van Gennip, om deze maatregelen uiterlijk 1 januari in te voeren. De krappe arbeidsmarkt is een uniek moment om de problemen rondom deze groep op te pakken! The time is now! Bekijk hier ons filmpje met enkele members die getoond is op het ClubForum en zie met eigen ogen wat werk voor deze jonge mensen heeft betekend.

In gesprek tijdens de panelgesprekken

Tijdens de panelgesprekken met wethouders zijn ideeën aangedragen die het waard zijn om met elkaar te delen. Jongeren komen met goede vragen uit het publiek, de interactie zorgt voor een mooi gesprek. De krappe arbeidsmarkt betekent een moment om door te pakken! Daar is het ClubForum ook voor bedoeld: niet alleen analyseren, maar juist ook handelen. Het is tijd voor actie!

De Buzinezzclub Foundation zet stappen en gelooft in een lange termijn aanpak waar jongeren zelf structureel onderdeel van zijn. Daarom bouwen we samen met het FNO Jongeren INC programma aan een systeemverandering om tot structurele kansengelijkheid te komen voor iedereen tussen nul en dertig jaar. Hiervoor bouwen we een alliantie met als doel een succesvolle aanvraag bij het Nationaal Groeifonds in 2022/2023.

Wil meedenken en meedoen? Neem contact op met Leo van Loon, oprichter van de Buzinezzclub Foundation:

leo@buzinezzclub.nl